divendres, 8 d’abril del 2011

IU plasma en el seu document ‘compromís ètic per la regeneració democràtica’ la seua ferma voluntat de lluitar contra la corrupció

Aquesta iniciativa, que conté un decàleg específic d'actuació per als futurs càrrecs públics, serà signada demà en la seu federal per un important i significatiu nombre de candidat/as municipals i autonòmics.

Esquerra Unida celebra demà divendres en la seua seu federal un important acte polític, enquadrat en la precampanya dels pròxims comicis municipals i autonòmics del 22-M, en el qual es plasmarà la signatura pública del documente ‘Compromís Ètic per la Regeneració Democràtica’. En aquest document s'exposa un decàleg específic d'actuació pel qual ho/as candidats d'aquesta formació assumeixen una sèrie de compromisos amb els seus electors de cara a la seua activitat pública.

Per a IU, “el degoteig d'irregularitats en diferents Administracions Públiques i l'acumulació de greus escàndols de corrupció danyen la credibilitat de les institucions i de la política, atempten contra el patrimoni públic, soscaven les bases mateixes del sistema democràtic, provoquen la desafecció ciutadana i donen pas a l'afirmació injusta que “tots són iguals”, abonant el terreny al populisme”.

Aquesta formació deixa clara la seua opinió sobre que “la majoria dels polítics espanyols són honrats. Els 8.115 Ajuntaments estan formats per més de 65.000 regidors electes, dels quals el 80% no rep ingressos”, però “en l'última dècada, els casos de corrupció s'han multiplicat en tot el país, especialment en el litoral mediterrani i altres zones que han experimentat un desenvolupament urbanístic exorbitat”.

“Quan incorren en el delicte de corrupció –s'assenyala-, els càrrecs electes o amb responsabilitats en les Administracions Públiques menyspreen els principis democràtics d'honradesa, transparència, rendició de comptes i vocació pública que legitimen la delegació de sobirania que el poble els confereix”.

En el document es valora que “la corrupció a Espanya ha sigut i és inseparable dels desvaris d'un model productiu, econòmic i financer que ha alimentat l'especulació i les pràctiques delictives, especialment en matèria urbanística i en el sector de la construcció, amb un creixement explosiu del parc residencial, que des de 2001 ha crescut més d'un 20%, en un procés d'urbanització sense precedents en els últims quinze anys i sense parangó a Europa”.

S'afig que “el frau fiscal generalitzat i la persistència de l'economia submergida és igualment un terreny abonat per a la corrupció. A tot açò s'afig la insuficient regulació i supervisió dels mercats financers, unit a una pèrdua de valors ètics i morals en una cultura que ha entronitzat els diners com a valor absolut. No hi ha corrupte sense corruptor i ningú cobra si algú no paga. Per açò cal ser tan dur amb el corruptor com amb el corrupte”.

En el ‘Compromís Ètic per la Regeneració Democràtica’ d'IU es fa un esment especial al problema del dèficit de finançament municipal que “ha portat a una dependència excessiva dels ingressos derivats de l'urbanisme, impulsant la bambolla immobiliària i sembrant un terreny propici a la corrupció. L'incompliment pels successius governs del compromís de reforma del sistema de finançament local ha portat a nombrosos ajuntaments a una situació econòmica i financera insostenible. La cistella d'ingressos de les administracions està molt desequilibrada en benefici de l'Estat, que absorbeix un 50% i les Comunitats Autònomes, un 37%, mentre els municipis tan sols reben el 13%”.

“La corrupció a Espanya –considera IU- ha sigut també alimentada per les manques d'una Llei Electoral injusta i per una Llei de Finançament de Partits merament instrumental i opaca, destinades ambdues a afavorir el bipartidisme i incrementar la despesa de les campanyes electorals. L'anomenat “Pacte contra el Transfuguisme” subscrit entre les forces polítiques ha demostrat la seua escassa utilitat des de la seua celebració en 1998, a causa de la utilització cínica de diverses vares de mesurar segons els infractors siguen d'un partit advers o del propi”.

Per tot açò i davant la imminència de les Eleccions Municipals i Autonòmiques del pròxim 22 de maig, ELS CANDIDATS I CANDIDATES D'ESQUERRA UNIDA ASSUMEIXEN ELS SEGÜENTS COMPROMISOS:

1- Exigir al Govern la regulació per llei de la quantia dels salaris dels càrrecs públics locals. Plantejarem que els mateixos es fixen amb criteris de transparència i austeritat i que es facen públics d'una manera eficaç i accessible.

2.- Proposar la creació de la declaració explícita de conflicte d'interessos en cada modificació urbanística i procés de contractació d'obres o serveis públics, de tot aquell que participe en el mateix, siguen alcaldes, regidors, o funcionaris. Es realitzaria seguint el model de declaració de conflicte d'interessos que s'aplica a la investigació científica.

3- Impulsar acord de prohibició per a percebre obsequis o invitacions personals als càrrecs públics o funcionaris municipals. Es crearà un Registre Públic d'Obsequis i Invitacions Institucionals.

4.-Establir un sistema de dedicació absoluta i d'incompatibilitats de tots els alts càrrecs de Governs Municipals, així com dels membres de les Comissions Provincials i Autonòmiques d'Urbanisme i Responsables de contractació d'Obres i Serveis en relació amb responsabilitats o activitats empresarials o professionals vinculades al sector dels serveis, la construcció i l'urbanisme.

5.- Crear l'Estatut del Representant Local, en el qual es regulen els seus drets i deures. En particular, es garantirà que els regidors que es troben en l'oposició puguen exercir les seues funcions de fiscalització i control dels contractes i adjudicacions municipals formant part dels òrgans de contractació i facilitant-los tota la documentació i informació administrativa.

6.- Regular el Registre d'Interessos dels responsables públics a través d'una Oficina que serà l'encarregada de la vigilància i supervisió de l'estricte compliment de la legislació vigent en matèria d'incompatibilitats i conflictes d'interessos, així com de la custòdia dels Registres d'Activitats i de Béns i Drets Patrimonials. Es proposarà l'obligació de fer públic el contingut d'aquesta Declaració a través dels mitjans municipals existents (pàgines web, informació municipal…

7.-Denunciar davant la Fiscalia i col·laborar amb la Justícia aportant qualsevol dada de corrupció que coneguen en l'exercici de les seues responsabilitats com a càrrecs públics.

8.-Assumir les responsabilitats polítiques al fet que pertoqués en casos de corrupció, amb dimissió cautelar dels càrrecs públics i càrrecs de lliure designació en cas d'imputació i processament per delictes de corrupció política o urbanística,

9.-Impulsar mecanismes de publicitat, control i participació democràtica per a garantir la transparència i l'ètica en les institucions, engegant mecanismes estables de participació que permeten la intervenció i el coneixement dels ciutadans i ciutadanes en les decisions que s'adopten en matèria urbanística i de contractació. Es faran públics els processos de contractació a través dels mecanismes: publicacions, pàgines Web… En aquesta mateixa línia solament es delegaran competències de Ple en les Juntes de govern amb caràcter excepcional, per a garantir la participació de l'oposició en la presa de decisions i la participació dels ciutadans.

10.- No conformar governs locals amb desertors d'altres forces polítiques ni recolzar la formació de grups nous en els quals participen càrrecs declarats trànsfugues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada