dimecres, 17 de març del 2010

El PCE demana la nacionalització de les elèctriques com sector estratègic

Secretaria de Comunicació del PCE / 16 mar 10.

La privatització de les elèctriques ha dut a que s'inflin les butxaques dels accionistes en comptes d'en inversió i millores en la xarxa del subministrament.

Davant la situació de falta de subministrament elèctric que han patit i encara pateixen a Catalunya després de la nevada de setmanes enrere, el Partit Comunista d'Espanya considera que és un efecte pervers de la política de privatitzacions del PSOE-PP i que la ciutadania ha de prendre nota de les mentides neoliberals de la bondat de la privatització dels serveis i més quan com l'electricitat és estratègic. "Per tot això el PCE reivindica la nacionalització del sector elèctric, com sector estratègic per a la ciutadania i l'economia d'aquest país", ha declarat José Luis Centella Secretari General del Partit Comunista d'Espanya.

Espanya disposa d'una capacitat de generació que duplica el que el país és capaç de demandar. Existeixen més de 90.000 megavats(MW) de potència instal•lada peninsular, mentre que el consum instantani d'electricitat mai ha superat el record dels 45.450 megavats (MW) que es va arribar el 17 de desembre de l'any 2007. Referent a això, diuen des del PCE, és molt alliçonador el comunicat oficial que Xarxa Elèctrica Espanyola (REE) va emetre aquest dia, doncs ressalta que el sistema elèctric va poder atendre sense dificultat una demanda històrica.

La pròpia REE afirma en els seus informes periòdics que la qualitat del servei i la seguretat de subministrament del sistema elèctric espanyol és alta, plenament satisfactòria, encara que la potència instal•lada mai estigui operativa o disponible al 100%, ja sigui per falta d'aigua i vent que facin funcionar els embassaments i els parcs eòlics o per raons de manteniment i avaries puntuals que puguin sofrir les centrals tèrmiques alimentades per urani, carbó i gas natural. Aleshores, Per què s'han produït les apagades a Catalunya?, es pregunta el Secretari d'Economia del PCE, Javier Navascues, no és per falta de potència elèctrica, o perquè no s'hagi construït la cèlebre línia de Molt Alta Tensió sinó per una gestió deficient de la xarxa, per falta de manteniment i per falta d'inversió per part d'Endesa.

Ha continuat el responsable comunista, que aquesta és la realitat. Segons un informe publicat per Melania Mur Sangrá, professora de la Universitat de Saragossa, en 2005, des de la seva privatització la inversió d'Endesa ha caigut (com percentatge del valor de les seves instal•lacions) un 5% i l'eficiència un 12%. Ara, això sí, la rendibilitat que obtenen els seus accionistes ha augmentat prop del 20%. "Efectivament, la privatització millora la gestió de les empreses, però per als seus accionistes" ha dit Navascues i ha continuat, aquesta és la realitat després de tant ball entre Gas Natural, EON, ACCIONA i finalment ENEL. Qui és ENEL?, és l'empresa elèctrica italiana PÚBLICA. Aquesta és la qual s'està beneficiant. A això ens ha dut la privatització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada