dilluns, 14 d’abril del 2014

Manifest del PCE pel 14 d'abril: Per la III República!

El model d'Estat i de Govern sorgit de l'anomenada Transició està trencat: La Constitució de 1978 declara drets que ningú garanteix (habitatge i treball dignes, serveis públic de qualitat i d'accés universal, redistribució de la riquesa nacional, etc.), i en temps difícils com els actuals fer recaure tot el pes sobre les famílies treballadores, liquidant la democràcia formal en favor (i per mans) de la dictadura dels mercats.

Vivim temps d'una extraordinària gravetat en els quals les classes populars estan patint la major agressió de la nostra recent història, els poders econòmics, mediàtics i polítics existents amb l'excusa d'aquesta crisi-frau estan aplicant una agenda neoliberal draconiana per a la esquil·lmar a la ciutadania i el manteniment de la taxa de guany de la minoria que representa el capitalisme. Tot açò amb la intenció política i social d'empobrir a la majoria social treballadora i precaritzar la seua forma de vida amb el manteniment d'un sistema corrupte que retalla drets i llibertats cada vegada més repressiu.

Per açò, convençuts que la República d'Espanya torna a ser la resposta en positiu, la resposta il·lusionant, la manera democràtica de constitucionalitzar la justícia social i el repartiment equitatiu de la riquesa, ha de ser la forma social i política de govern que de la solució a la desocupació, als desnonaments i al domini de la banca sense escrúpols entre altres qüestions que avui angoixen a milions d'espanyols.

Per açò, avui més que mai, és necessari configurar una alternativa Republicana, i engegar un procés constituent cap a la III República, que va a possibilitar una Prefectura democràtica de l'Estat però que, sobretot, està cridada a escurçar la bretxa social entre rics i pobres, a restablir els drets que ens estan robant i a constitucionalitzar altres nous que també reivindiquem.

Pel que la denúncia de la monarquia com a institució que estructura i forma part integrant del règim actual es desvetla com una línia important en la construcció d'una alternativa al sistema bipartidista monàrquic i en conseqüència és tasca del PCE i de la societat potenciar el moviment republicà, i de forma específica contribuir al desenvolupament de la Junta Estatal Republicana i la seua representació en tots els nivells de la societat, sent aquesta un instrument per a fer possible de manera més efectiva un espai de convergència plural republicana, aconseguint aquesta convergència i unitat, a través de proveir com a estratègia col·lectiva la unitat d'acció.

Per tant, des del PCE, plantegem que tota proposta republicana aparega com a alternativa a la realitat existent. Una alternativa que ha de ser conformada, desenvolupada i recolzada pel major respatler ciutadà.

La Monarquia expressa, no solament simbòlicament, sinó pràcticament, el poder de les oligarquies financeres i empresarials, que dominen entre 1.400 famílies el 80% del PIB, i baix l'hegemonia del qual s'han donat reculades en drets polítics, socials, laborals, econòmics, mediambientals, deixant en paper mullat els drets més importants imposats en el seu moment en la Constitució Espanyola.

Enfront d'aquest panorama, el model estatal republicà ha d'assentar-se, en primer lloc, sobre la consolidació d'un sistema veritablement democràtic de tot el poble, la condició del qual i instrument fonamental siga la participació directa i activa del conjunt de la ciutadania en la vida política. Els òrgans representatius de l'Estat republicà han d'integrar-se i desenvolupar la seua activitat partint dels principis propis a una democràcia autènticament popular.

Denunciem la construcció d'un pacte o acord que legitime la monarquia i participarem en la construcció d'una alternativa constituent defensant l'opció republicana, en el que plantegem com a proposta Republicana del PCE:

- Tots els òrgans representatius de l'Estat són electius i renovables, amb limitació de mandats. Per descomptat, la prefectura de l'Estat està subjecta a elecció popular. La llibertat de discussió, l'exercici de la crítica i l'autocrítica i la regla democràtica de la majoria en la presa de decisions marquen el funcionament en tots els òrgans estatals col·legiats. Tots els òrgans representatius unipersonals han de ser nomenats per un òrgan col·legiat. El Senat es convertirà en la càmera territorial de l'Estat.

- La garantia última del principi de sufragi universal se sustenta en el reconeixement d'un sistema electoral basat estrictament en la proporcionalitat, on siga vertader el principi de “una persona, un vot”, on és necessària la formació un sistema de circumscripcions que assegure aquest principi de proporcionalitat, per exemple, circumscripció autonòmica complementada amb un sistema nacional de resta que assegure la representativitat de les CCAA menys poblades. El que implica la reforma de la Llei Electoral.

- Tots els membres dels òrgans de l'Estat tenen un deure rendició de comptes periòdics de la seua actuació, podent ser revocats dels seus càrrecs. En la seua actuació, tots els càrrecs públics han de conduir-se a través d'un Codi Ètic d'obligat compliment.

- Les organitzacions socials també tindran dret a participar directament, d'acord a les normes, en l'exercici del poder públic. Així mateix, existeixen altres instruments de democràcia directa, com són el referèndum vinculant, la consulta popular o la iniciativa legislativa popular.

- Ha de ser un principi bàsic per al funcionament democràtic de l'Estat la consecució de la igualtat real i efectiva entre homes i dones en tots els aspectes de la vida social i política econòmica.

- La Centralitat del municipalisme, com a base d'una democràcia participativa i en la qual la veu dels treballadors i treballadores és, no ja font de la sobirania de l'Estat sinó, ella mateixa, portadora efectiva de la sobirania popular.

-Es potenciarà el poder polític dels municipis per li la institució més propera al ciutadà) i es dotarà de mecanismes de democràcia participativa plena.

- La República que propugnem serà laica en el funcionament de l'Estat i les seues institucions, garantint la llibertat de consciència de les persones i una educació pública, laica, obligatòria, universal, gratuïta i de qualitat.

La Tercera República, que defensa el PCE, és un model social, polític i econòmic en què es respecten els Drets Humans i amb el qual la majoria social viva de forma digna.

VISCA LA TERCERA REPÚBLICA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada