Certs barris del poble de Castalla ens vam anar a dinar l’altre dia amb un bon sabor de boca, el nostre benvolgut alcalde ens oferia l’oportunitat d’anar a fer-nos el “cafenet” amb ell. Mitjançant una quartilla amb segell de l’ajuntament, Jose Luís Prats, ens convida a un café o infusió (no sabem si pagat per l’ajuntament o per la seua pròpia butxaca) mentre en un ambient amistós parlem sobre la situació de Castalla.
Aquest gest, és per a Jose Luis, un exemple de transparència política, de que la gent estiga informada de les coses que fa l’ajuntament de Castalla. És tot un exemple d’un ajuntament que dona la cara, s’enfronta als problemes, i sent la veu del seu poble per a dur a terme polítiques municipals. És per a Jose Luís un exemple de democràcia participativa. És ben estrany per tots aquesta nova manera de fer política de l’alcalde, acostumats els castelluts a l’oscurantisme, el narcisisme i la prepotència de la que s’ha servit el nostre benvolgut alcalde durant tota la legislatura. Que pregunten a la gent de Quina Castalla volem, de l’assossiació de pares i mares d’alumnes de col•legi Públic Rico Sapena, com el alcalde sempre ha estat dispost a parlar, i fer realitat les seues propostes, o en determinats casos l’urgència de l’intervenció de l’ajuntament per a solucionar un problema (recordem on estudien els fills dels castelluts, el futur del poble, a aules prefabricades). I per això és que sentim l’olor a electoralisme, durant quatre anys no ha volgut donar explicacions de res (cas de la tal•la d’arbres de l’avinguda d’onil, el casc antic, la qüestió de l’estat d’alguns edificis del col•legi Públic, la greu xifra d’atur…), i ara a 3 mesos de la eleccions vol parlar amb la gent, exposar els projectes de l’ajuntament, i sentir propostes.
El problema no és sols l’electoralisme, és més, que done a entendre que fa una mena de democràcia participativa quan el que fa és populisme. Quina millor forma de parlar amb la gent que amb un “cafenet”? Va pensar l’alcalde. Doncs si hi ha millor forma, deixar-se de tertúlies als bars, i convocar a la població de Castalla a la casa de cultura on cap més gent, i exposar els seus projectes, on vol destinar els pressupost, no parlem ja de fer votacions a la ciutadania per a que diga on vol invertir els diners, sinó tan sols, que ens parle sobre el que està fent i el perquè ho fa, i si s’atreveix que ens demane la nostra opinió. A més aquest “cafenet” ha estat convocat com no, a les 4 de la vesprada quan quasi tota la gent de Castalla està fent feina, perquè recordem Jose Luís, que encara que les dades de desembre ens mostren l’alarmant xifra de 1020 aturats encara hi ha gent que treballa. És per tant una forma més d’allunyar als treballadors i treballadores de la política.
La democràcia participativa es construeix poc a poc, des de l’arrel, creant una cultura política i cívica. Avui és necessària per a la transformació social, en una democràcia segrestada pels mercats financers i pel gran capital, la democràcia participativa es presenta com l’eïna indispensable perquè el poble puga ser el propietari del seu futur. Els pressupostos participatius, la consultes ciutadanes, potenciar l’associacionisme i l’activisme… son exemples de democràcia participativa, el que fa vosté Jose Luís no ho és. Això no, Jose Luís, això no és.
Esquerra Unida - Partit Comunista de Castalla.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada